Στην τελική ευθεία η πληρωμή φόρων μέσω TAXIS

Picture 0 for Στην τελική ευθεία η πληρωμή φόρων μέσω TAXIS

 

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων από τους πολίτες, μέσω πλαστικού χρήματος. Η εξόφληση των οφειλών θα πραγματοποιείται μέσω TAXIS, με τη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, μέσα από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ

 

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε σχετικές διευκρινίσεις μετά από ερώτηση βουλευτών, που αφορούσε στο ύψος των προμηθειών που πληρώνουν κατά την καταβολή των υποχρεώσεών τους στα ταμεία των τραπεζών οι φορολογούμενοι.

 

Σε ό,τι αφορά στη χρήση καρτών, αναμένεται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, η ενεργοποίηση εφαρμογής στο σύστημα του ΤΑΧΙS. Μέσω αυτής θα πραγματοποιείται η πληρωμή φορολογικών οφειλών με πλαστικό χρήμα.

 

Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται της τραπεζικής προμήθειας

 

Για το θέμα των τραπεζικών επιβαρύνσεων, η ΑΑΔΕ επισήμανε ότι δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, ενώ επικαλέστηκε περιπτώσεις πληρωμών, οι οποίες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής τραπεζικής προμήθειας, με βάση παλαιότερη απόφασή της.

 

Οι πληρωμές που εξαιρούνται, είναι όσες διεξάγονται μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, ATM, APS κλπ), οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μη ρυθμισμένων, καθώς και όσες εκτελούνται μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού και όχι με μετρητά στο ταμείο.

 

Εξαιρούνται επίσης οι πληρωμές φυσικών προσώπων, τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και άτομα με ποσοστό αναπηρίας που υπερβαίνει το 80%.

 

Επίσης, δεν επιβαρύνονται με προμήθεια, οι συναλλαγές με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή χρεωστικών καρτών μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία.

 

Πηγή: www.forologikanea.gr

Πώς θα γίνουν μισθωτοί οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια»
Θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΟΑΕΔ και όχι από πόρους του υπουργείου Εργασίας
 
Picture 0 for Πώς θα γίνουν μισθωτοί οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια»

Στο τέλος του Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου οι εργοδότες να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», το πρόγραμμα επιδότησης, προϋπολογισμού άνω των 100.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, αν και δεν είναι εφικτό να βρεθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Πόρος του λογαριασμού αυτού, που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ το 2011, είναι η εισφορά ύψους 10 ευρώ, την οποία καταβάλλουν κάθε μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ωστόσο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η λύση αυτή θεωρείται άδικη για τον κλάδο αυτό, ο οποίος παρότι υπερφορολογείται, πληρώνει υψηλά χαράτσια στον ΕΦΚΑ, καταβάλλει εισφορές υπέρ ανεργίας (χωρίς να επωφελείται από αυτές), καλείται τώρα να χρηματοδοτήσει από τις εισφορές του ένα πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών. Πρακτικά, το υπουργείο Εργασίας επιλέγει να πάρει τα χρήματα για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους για να επιχορηγήσει εργοδότες που καλύπτουν τις ανάγκες για μόνιμη-εξαρτημένη εργασία με μπλοκάκια.

 

see more:www.forologikanea.gr

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στην εφορία σε 12 δόσεις

Picture 0 for Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στην εφορία σε 12 δόσεις

 

Σας πνίγουν τα χρέη; Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έχουν «χτυπήσει» την… πόρτα σας και δεν μπορείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας;


Και φέτος έχετε την δυνατότητα να πληρώσετε τους φόρους σας σε… δόσεις ώστε να γλιτώσετε από την «μέγγενη» της εφορίας και τους πλειστηριασμούς ακινήτων και καταθέσεων.

 

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν τις εξής επιλογές:

 

– να αφήσουν τη φορολογική υποχρέωση να λήξει και να καταφύγουν στη συνέχεια στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων (εφόσον πρόκειται για έκτακτη φορολογική υποχρέωση). Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά μέσω taxisnet χρεώνεστε με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

 

– πριν λήξει η φορολογική οφειλή να επισκεφθούν την εφορία και να ζητήσουν ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία

 

– να κάνετε χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με πιστωτική κάρτα. Τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες δίνουν 9 έως 12 άτοκες δόσεις για την εξόφληση φορολογικών οφειλών. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλείται με έως 12 άτοκες δόσεις κάθε δόση φόρου (π.χ. εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ). Έτσι, για παράδειγμα, οι τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος μπορούν να πληρωθούν σταδιακά με “καθυστέρηση” αρκετών μηνών και άτοκα

 

– να αφήσουν τις φορολογικές οφειλές να λήξουν και να μην τις ρυθμίσουν. Θα πρέπει όμως ανά μήνα να πληρώσουν κάποιο ποσό το ποίο αντέχουν. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κατασχέσεις και χρεώνονται με επιτόκιο 8,76% ετησίως.

 

fpress.gr

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Picture 0 for Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 

Με την προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων να λήγει στις 30 Ιουνίου, οι φορολογούμενοι για άλλη μια χρονιά δεν βιάζονται στο ραντεβού με την Εφορία.

 

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης έχει τουλάχιστον 13 αλλαγές σε διάφορα σημεία του. Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

 

Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία.

 

Προστέθηκε νέος κωδικός 320, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το «μέρος συμφώνου συμβίωσης» είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα εμφάνισης του ενός εκ των δύο συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία από τον άλλο. Συγκεκριμένα, στον πίνακα 2 του Ε1 ο κωδικός 319 για τον σύζυγο ή 320 για τη σύζυγο μπορεί να είναι προσυμπληρωμένος δηλώνοντας ότι ο ένας εκ των δύο έχει τη φορολογική κατοικία του στο εξωτερικό.

 

Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 021-022, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, προκειμένου να δικαιούνται κι αυτοί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636-9.545 ευρώ.

 

Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 037-038, τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί.....

 

Πίνακας 4: Φορολογούμενα εισοδήματα και μειώσεις

 

Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 395-396, στους οποίους δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για το οποίο δεν έχει γίνει παρακράτηση φόρου, ώστε να φορολογηθεί με τη νέα αυτοτελή κλίμακα.

 

Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 115-116, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση εκτάσεων γης. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί το ακαθάριστο εισόδημα από την υπεκμίσθωση εκτάσεων γης.

 

Δείτε περισσότερα:www.forologikanea.gr

 

Φορολογικές Υποχρεώσεις Απριλίου : Προσοχή στις καταληκτικές ημερομηνίες
Τι ισχύει
Picture 0 for Φορολογικές Υποχρεώσεις Απριλίου : Προσοχή στις καταληκτικές ημερομηνίες
 

26 ΤΕΤΑΡΤΗ


Υποβολή από τους υπόχρεους, ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν, του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα (Listing) Eνδοκοινοτικών Παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών καθώς επίσης και του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα Eνδοκοινοτικών Aποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών για το μήνα Μάρτιο 2017 ηλεκτρονικά μέσω ειδικού δικτύου (TAXISNET) (Α.Υ.Ο. 1091538/7452/1652/ΠΟΛ. 1127/ 25.9.2009).


Υποβολή δήλωσης και απόδοση του ειδικού φόρου πολυτελείας με φορολογική περίοδο το μήνα Μάρτιο 2017 (ν. 3833/2010 άρθρο 17 παρ. 4).

 

27 ΠΕΜΠΤΗ


Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα για τις πληρωμές που έγιναν τον Φεβρουάριο 2017 [ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α‘ 167), άρθρο 61 και ΠΟΛ. 1012/2014].

 

28 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


α) Διενέργεια τελικών Διακανονισμών εκπτώσεων ΦΠΑ σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου 2016, οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τέταρτου μήνα από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου. (άρθρο 33§1 ν. 2859/2000).


β) Υποβολή χρεωστικής - πιστωτικής - μηδενικής δήλωσης ΦΠA ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία με βάση τα πλήρη λογιστικά πρότυπα (διπλογραφικά) και το ελληνικό δημόσιο για το μήνα Μάρτιο 2017 μέσω ειδικού δικτύου TAXISNET. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί στις 28.4.2017. Εάν το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου είναι μικρότερο από 30 ευρώ μεταφέρεται στην επόμενη περιοδική δήλωση. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι 28.4.2017 ή το 50% μέχρι 28.4.2017 και το υπόλοιπο μέχρι 31.05.2017 χωρίς προσαύξηση. Επίσης η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τις περιπτώσεις που οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ λόγω τεχνικής αδυναμίας υποβολής τους μέσω του συστήματος TAXISNET ή πληρωμής τους μέσω των Τραπεζών και του συστήματος ΔΙΑΣ (άρθρο 38§1 ν. 2859/2000, ΠΟΛ. 1055/2.3.2001, ΠΟΛ. 1257/14.11.2001, ΠΟΛ. 1267/30.12.2011 & ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1049/2015).


γ) Yποβολή χρεωστικής - πιστωτικής - μηδενικής δήλωσης ΦΠA ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία με βάση τα απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (απλογραφικά) ή δεν είναι υποχρεωμένοι στην τήρηση βιβλίων για το 1ο τρίμηνο του 2017 μέσω ειδικού δικτύου TAXISNET. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί στις 28.4.2017. Εάν το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου είναι μικρότερο από 30 ευρώ μεταφέρεται στην επόμενη περιοδική δήλωση. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι 28.4.2017 ή το 50% μέχρι 28.4.2017 και το υπόλοιπο μέχρι 31.05.2017 χωρίς προσαύξηση. Επίσης η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τις περιπτώσεις που οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ λόγω τεχνικής αδυναμίας υποβολής τους μέσω του συστήματος TAXISNET ή πληρωμής τους μέσω των Τραπεζών και του συστήματος ΔΙΑΣ (άρθρο 38§1 ν.2859/2000, ΠΟΛ. 1055/2.3.2001, ΠΟΛ. 1257/14.11.2001, ΠΟΛ.1267/30.12.2011 & ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1049/2015).


δ) Υποβολή χρεωστικής - πιστωτικής - μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ για το μήνα Μάρτιο 2017 από τους εγκεκριμένους αποθηκευτές αλκοολούχων ποτών και άλλων αλκοολούχων προϊόντων που τηρούν βιβλία απλογραφικά ή διπλογραφικά. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί στις 28.4.2017. Εάν το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου είναι μικρότερο από 30 ευρώ μεταφέρεται στην επόμενη περιοδική δήλωση. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι 28.4.2017 ή το 50% μέχρι 28.4.2017 και το υπόλοιπο μέχρι 31.5.2017 χωρίς προσαύξηση (άρθρο 38§1 ν. 2859/2001).


ε) Οι υπόχρεοι ΦΠΑ που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καταβάλλουν το υπόλοιπο 50% του φόρου της δήλωσης ΦΠΑ που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα μέχρι και τις 31.3.2017 για το μήνα Φεβρουάριο 2017 χωρίς προσαύξηση.


στ) Υποβολή ηλεκτρονικά της στατιστικής δήλωσης (INTRASTAT) για το μήνα Μάρτιο 2017. ( Στο site https://eurostat.statistics.gr/ αναφέρει "Τρέχουσα Περίοδος Μάρτιος 2017 με λήξη  Κυριακή 30 Απριλίου 2017" )

 

*** ΤΟ ΦΜΥ μηνός Φεβρουαρίου είναι μέχρι 02/05/2017

 

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η καταληκτική ημερομηνία είναι επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή;

 

Σε περίπτωση υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε βάσει του αρθ.7 του Ν.4174/2013 η προθεσμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα για τη φορολογική διοίκηση.

 

ΠΟΕ-ΔΟΥ

 

see more: http://www.forologikanea.gr

Στα εταιρικά Ι.Χ. «τράκαραν» οι δηλώσεις

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εφαρμογή, λόγω αδυναμίας υπολογισμού των παροχών σε είδος

 

Καθυστέρηση σημειώνεται φέτος στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βρισκόμαστε λίγο πριν από το Πάσχα και η περίοδος υποβολής των δηλώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το πιθανότερο είναι πλέον η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων να αρχίσει να λειτουργεί μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς επίσης και μετόχων και στελεχών που έχουν κάνει χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του 2016. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπεύθυνοι λογιστές των εταιρειών αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά τις παροχές σε είδος που αφορούν τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων και έτσι δεν μπορούν ακόμη και μέχρι σήμερα να υποβάλουν στο σύστημα ΤΑXISnet τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε τα -προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων- στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά μισθών να είναι ορθά και πλήρη.

Η σημαντική καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφοριακών δεδομένων για τον ορθό υπολογισμό των συγκεκριμένων παροχών δεν επιτρέπουν στους λογιστές πολλών εταιρειών  να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, δεν είναι ακόμη δυνατή η προσυμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων με τα συνολικά ποσά των φορολογητέων μισθών.

 

Δείτε περισσότερα:www.naftemporiki.gr

 

Η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος για το 2016

Picture 0 for Η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος για το 2016

 

Γιώργος Α. Κορομηλάς Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

 

Με τις τροποποιήσεις που επήλθαν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος με τους Ν. 4387/2016 και Ν. 4389/2016 για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα κατά τον προσδιορισμό του κέρδους τους, περιλαμβάνονται, εκτός από τα έσοδα που προέρχονται από την αγροτική παραγωγή, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κατά το ποσό που αυτές υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι αγροτικές αποζημιώσεις δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά συνέπεια δεν φορολογούνται.

 

Το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογηθεί αυτοτελώς με την κλίμακα που φορολογείται το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και όχι πλέον με συντελεστή 13% ο οποίος καταργήθηκε, άρα το αγροτικό καθαρό εισόδημα δεν θα συναθροισθεί με τυχόν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή σύνταξη ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Αν λοιπόν για παράδειγμα ένας αγρότης έχει καθαρό εισόδημα από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα 10.000 ευρώ, από μισθωτή εργασία 7.000 ευρώ και από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα 5.000 ευρώ τότε το άθροισμα της μισθωτής εργασίας και της άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας ύψους 12.000 ευρώ θα υπαχθεί σε φορολόγηση με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας - συντάξεων και το ποσό των 10.000 ευρώ θα υπαχθεί αυτοτελώς σε φορολόγηση με την ίδια κλίμακα, δηλαδή δεν θα συναθροισθεί με τα λοιπά εισοδήματα...

Δείτε περισσότερα: www.forologikanea.gr

Τέλος επιτηδεύματος και σε αγροτικά φ/β έως 100 kw

Δεν προβλέπεται εξαίρεση από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος (ανέρχεται σε 600 ή 650 ευρώ) σε παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 kw στα αγροτεμάχιά τους. Αυτό, προκύπτει, μεταξύ άλλων, από εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο «Από 1.1.2017 οι αγρότες οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική εκμετάλλευση, ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά), μεταξύ των οποίων και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό».

Συνεπώς «σε όποια εγκατάσταση ασκείται η δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος, καθόσον δεν υπάρχει ανάλογη απαλλακτική διάταξη, πέραν των πληθυσμιακών και ηλικιακών εξαιρέσεων και ανέρχεται σε 650 ή 600 ευρώ, ανάλογα με το αν η εγκατάσταση είναι κεντρικό ή υποκατάστημα».

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής: Δείτε περισσότερα www.agronews.gr

Ποιοι θα πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Picture 0 for Ποιοι θα πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος

 

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500-650 ευρώ, μαζί με το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 

Επιπλέον, χιλιάδες εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν και τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2016.

 Τι ισχύει

 Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

 

1 Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

 

* 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

 

* 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

 

* 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

 

* 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

 Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

 

* 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

 

* 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

 Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Δείτε περισσότερα: www.forologikanea.gr

Πρόσθετος φόρος για όσους νοικιάζουν ακίνητα το 2017

Picture 0 for Πρόσθετος φόρος για όσους νοικιάζουν ακίνητα το 2017

 

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι νοικιάζουν ακίνητα, καθώς αναπροσαρμόστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα οι συντελεστές για τα ενοίκια.

 

Η διαφορά στο φόρο είναι σημαντική τόσο για τα χαμηλά όσο και για υψηλότερα μισθώματα, με την επιβάρυνση στα μεγάλα μισθώματα να είναι μεγαλύτερη.


 

Οι νέοι συντελεστές

 Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

 

  • Εισοδήματα έως 12.000 ευρώ: 15% από 11%
  • Εισοδήματα από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ: 35% από 33%
  • Εισοδήματα υψηλότερα των 35.000 ευρώ: 45% από 33%

 Οι συντελεστές εφαρμόζονται κλιμακωτά, δηλαδή υπολογίζεται ο φόρος για κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά.

 Παράδειγμα

 Για παράδειγμα, ό φόρος για εισοδήματα 40.000 ευρώ από μισθώματα θα υπολογιστεί ως εξής:

 

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ: 1.800 ευρώ
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ: 8.050 ευρώ
  • 45% για τα εναπομείναντα 5.000 ευρώ: 2.250 ευρώ

 Σύνολο φόρου: 12.100 ευρώ για μισθώματα 40.000 ευρώ

 Η επιβάρυνση

Δείτε περισσότερα: www.forologikanea.gr

Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν υποχρεωτικά POS

H σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται σύντομα θα δίνει στις επιχειρήσεις περιθώριο 140 ημερών προκειμένου να συμμορφωθούν

Picture 0 for Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν υποχρεωτικά POS

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου θα έχουν, σύμφωνα με την Αυγή, οι επιχειρήσεις 12 βασικών κλάδων της αγοράς προκειμένου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 11 προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας) και ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών.Η σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται σύντομα θα δίνει στις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων περιθώριο 140 ημερών προκειμένου να συμμορφωθούν και να εγκαταστήσουν τα τερματικά.Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:Εστίαση-μπαρ-καφέ


Επισκευές


Εκπαίδευση


Ένδυση-υπόδηση


Ενοικιάσεις


Κομμωτήρια


Γυμναστήρια


Νομικές δραστηριότητες


Ιατρικές υπηρεσίες


Τηλεπικοινωνίες


Ενέργεια


Τυχερά παιχνίδιαΥπενθυμίζεται ότι για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα θα μετρούν και οι δαπάνες από αγορές σε σούπερ μάρκετ.Όσο για τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα και τα μικρά μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.forologikanea.gr

Σχέδιο για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις

Φέτος στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου

Picture 0 for Σχέδιο για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις

 

Οι σκληροί φόροι και οι υψηλές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι το 2017 αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματος έως και 6 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι έτσι ώστε να καταφέρουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 προκειμένου να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων με παράλληλη ασφάλιση.

 

Φέτος στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου (αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και το περυσινό έτος χωρίς όμως επιτυχία). Ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ εφόσον συμφωνήσουν οι πιστωτές της χώρας για μηνιαία πληρωμή των δόσεων, η τελευταία θα πληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Εφόσον η εκκαθάριση των δηλώσεων ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, νωρίτερα θα έρθουν και τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου σε πέντε δόσεις με την τελευταία εντός του 2017.

 

Οπως προαναφέρθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν αλλαγές στο βασικό έντυπο προκειμένου να υπολογιστούν σωστά οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός ταμεία. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα εισοδήματα κάποιου φορολογούμενου, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Στο βασικό έντυπο Ε1 εμφανίζεται το σύνολο των εισοδημάτων από το ελευθέριο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο υπολογισμός των εισφορών για κάθε ταμείο ξεχωριστά (έχουν διαφορετικές εισφορές). Στο νέο έντυπο εξετάζεται κάθε πηγή εισοδήματος να αναγράφεται σε ξεχωριστό κωδικό.

 

Επίσης ανενεργός θα παραμείνει και στις φετινές δηλώσεις ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις, καθώς το προηγούμενο έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δεν είχαν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις. Πάντως πολλοί φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ότι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικότερα: δείτε περισσότερα www.forologikanea.gr

ΟΓΑ οικογενειακό επίδομα - Α21: Πληρωμή τέταρτη δόση

ΓΙΑ

Πριν τις γιορτές η πληρωμή για τη Δ δόση για το οικογενειακό επίδομα - Το διάστημα εντός της εβδομαδας πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζει ο να πληρώσει την δ’ δόση του 2016 για το οικογενειακό επίδομα. Ειδικότερα το διάστημα από 19 έως και 22 Δεκεμβρίου ο ΟΓΑ θα καταβάλει το (ενιαίο και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) αφού το κονδύλι που απαιτείται έχει εξασφαλιστεί. Η πληρωμή δεν θα αφορά μόνο την δ δόση για το 2016 αλλά και εκκρεμότητες δικαιούχων που δεν έχουν πληρωθεί.

Έτσι ορισμένοι δικαιούχοι θα λάβουν περισσότερες από μία δόσεις αφού η πληρωμή τους εκκρεμεί από τις δύο προηγούμενες δόσεις. Ερωτηματικό όμως παραμένει έως πότε ο ΟΓΑ θα λάβει υπόψη του τις αιτήσεις Α21 κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα: ΟΓΑ οικογενειακό επίδομα - Α21: Πληρωμή τέταρτη δόση - iPaideia.gr

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους - Όλες οι προϋποθέσεις
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους - Όλες οι προϋποθέσειςΚοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους - Όλες οι προϋποθέσεις

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους - Όλες οι προϋποθέσεις Από 1-1-2017, πανελλαδικά και σε όλους τους δήμους αρχίζει η κατάθεση των αιτήσεων για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το επίδομα θα δοθεί σε 700.000 δικαιούχους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που παρέχει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Tο όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο).Τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο αν το συνολικό εισόδημά του είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης. Εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια: η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ).Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από τον σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί ως εξής: 1.400 - 280 = 1.120. Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.

Read more: www.dikaiologitika.grΥποχρεώσεις Νοεμβρίου 2016

Picture 0 for Υποχρεώσεις Νοεμβρίου 2016

 

10 ΠΕΜΠΤΗ


Υποβολή ειδικής δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από πρόσωπο που πραγματοποίησε τον μήνα Οκτώβριο 2016 ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου για την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. (ν.2859/2000 άρθ. 38 παρ.9).

14 ΔΕΥΤΕΡΑ


Υποβολή δήλωσης και απόδοση, από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου οι οποίες είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, ποσοστού τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού τους κέρδους, το οποίο προκύπτει από τη συμμετοχή παικτών από την Ελλάδα, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, για το μήνα Οκτώβριο 2016. [ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α') άρθρο 56 και Α.Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1077/15.6.2016]


15 ΤΡΙΤΗ


α) Υποβολή δήλωσης φόρου συναλλαγών σε αλλοδαπά χρηματιστήρια τελευταία ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εκπλήρωσης υποχρεώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή οντότητες το μήνα Οκτώβριο 2016, με συντελεστή δύο τοις χιλίοις (2‰) επί της αξίας της συναλλαγής. 2015 (ν. 2703/1999 άρθ. 27 παρ. 2, ν. 2579/1998 άρθ. 9 παρ. 2 εδάφιο πρώτο και A.Y.O. - ΠOΛ. 1056/2011).


β) Υποβολή δήλωσης από την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και απόδοση του φόρου επί πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με συντελεστή δύο τοις χιλίοις (2‰) για το μήνα Οκτώβριο 2016. (ν.2579/1998 άρθ. 9 παρ 2 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).


21 ΔΕΥΤΕΡΑ


α) Υποβολή δήλωσης και απόδοση των τελών χαρτοσήμου επί της αξίας των κατά το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016 εκδοθέντων στοιχείων ή γενομένων παροχών και της εισφοράς δακοκτονίας επί του παραγομένου ελαιολάδου. (ΠΟΛ. 1029/2014).


β) Υποβολή δήλωσης και απόδοση των τελών χαρτοσήμου ασφαλιστικών επιχειρήσεων και πρακτόρων για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2016 (ΠΟΛ. 1029/2014).


γ) Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων για το μήνα Οκτώβριο 2016 (ν. 3845/2010, ΠΟΛ.1271/2013 και ΠΟΛ. 1180/2015).


28 ΔΕΥΤΕΡΑ


α) Υποβολή από τους υπόχρεους, ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν, του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα (Listing) Eνδοκοινοτικών Παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών καθώς επίσης και του Ανακεφαλαιωτικού πίνακα Eνδοκοινοτικών Aποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών για το μήνα Οκτώβριο 2016 ηλεκτρονικά μέσω ειδικού δικτύου (TAXISNET) (Α.Υ.Ο. 1091538/7452/1652/ΠΟΛ.1127/25.9.2009).


β) Υποβολή δήλωσης και απόδοση του ειδικού φόρου πολυτελείας με φορολογική περίοδο το μήνα Οκτώβριο 2016 (ν. 3833/2010 άρθρο 17παρ. 4).


γ) Υποβολή δήλωσης και καταβολή παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα για τις πληρωμές που έγιναν τον μήνα Σεπτέμβριο 2016 [ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α‘167), άρθρο 61 και ΠΟΛ. 1012/2014].


30 ΤΕΤΑΡΤΗ


α) Υποβολή χρεωστικής - πιστωτικής - μηδενικής δήλωσης ΦΠA ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και το Ελληνικό Δημόσιο για το μήνα Οκτώβριο 2016 ηλεκτρονικά μέσω ειδικού δικτύου TAXISNET. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί στις 30.11.2016. Εάν το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου είναι μικρότερο από 30 ευρώ μεταφέρεται στην επόμενη περιοδική δήλωση. Εάν το ποσό φόρου για καταβολή είναι μεγαλύτερο από 100 ευρώ ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι 30.11.2016 ή το 50% μέχρι 30.11.2016 και το υπόλοιπο μέχρι 30.12.2016 χωρίς προσαύξηση. Επίσης η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τις περιπτώσεις που οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ λόγω τεχνικής αδυναμίας υποβολής τους μέσω του συστήματος TAXISNET ή πληρωμής τους μέσω των Τραπεζών και του συστήματος ΔΙΑΣ (άρθρο 38§1 ν. 2859/2000, ΠΟΛ. 1055/2.3.2001, ΠΟΛ. 1257/14.11.2001, ΠΟΛ. 1267/30.12.2011 &. ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1198/2014 όπως τροποποιήθηκε με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1049/2015).


β) Υποβολή ηλεκτρονικά της στατιστικής δήλωσης (INTRASTAT) για το μήνα Οκτώβριο 2016

 

Read more: www.forologikanea.gr

ΕΣΠΑ: Τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίους

ΕΣΠΑ: Τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίουςΕΣΠΑ: Τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίους

Ποιους αφορούν, οι επιλέξιμες δαπάνες και οι προϋποθέσεις υπαγωγής

 

Δεύτερη ευκαιρία σε ανέργους, πρώην επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις δίνει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της εμπειρίας της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων για την αύξηση της επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» είναι μία από τις τρεις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να προκηρυχθούν στις αρχές του 2017.

 

Οι άλλες δύο δράσεις είναι η «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην ανάπτυξη αλυσίδων αξίας προϊόντων / υπηρεσιών και η «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» που ενισχύει επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών.

Οι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ ύστερα από εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών νέων προγραμμάτωνοι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι επιλέξιμες δαπάνες έχουν ως εξής:

1. ΔΡΑΣΗ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ»

Περιγραφή της Δράσης - Σύνδεση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΠΑνΕΚ2014-20

Η Δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των εννέα τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος (Αγροδιατροφή ‐ Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά ‐ Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία) με πυρήνα την μεταποιητική δραστηριότητα. Αφορά τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων, ή/και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

§ ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και το σεβασμό προς το περιβάλλον
§ μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων / καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος.
§ κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος.
§ ανάπτυξη προϊόντων / υπηρεσιών και σύνταξη τεχνικών φακέλων και προδιαγραφών.
§ πιστοποίηση προϊόντων / υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών
§ ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις επιταγές της Ψηφιακής Βιομηχανίας και του νέου παραγωγικού προτύπου.
§ προώθηση της οργανωτικής και διαδικαστικής καινοτομίας (άρθρο 29 του ΕΚ 651/2014)
§ προώθηση/προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά

Επιλέξιμοι Δικαιούχοι είναι ομάδες τουλάχιστον πέντε υφιστάμενων ανεξάρτητων επιχειρήσεων (ΜμΕ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό) με κάθετες, συμπληρωματικές, ή/και ομοειδείς δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας (ΜοU), όπως θα ορίζεται από τον Οδηγό του Προγράμματος.

Επίσης, σε κάθε συνεργατικό σχήμα μπορεί να συμμετέχει και μία υπό ίδρυση επιχείρηση, η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμένη με επιχείρηση ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχήμα .

Οι επιλέξιμες δαπάνες των ενισχυόμενων επιχειρηματικών συνεργατικών σχεδίων θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη στόχευση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα και περιλαμβάνουν δαπάνες που αντιστοιχούν στις ακόλουθες ενέργειες:

§ Ανάπτυξη πρότυπων ή / και πιλοτικών γραμμών παραγωγής.
§ Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού & εργαστηριακού εξοπλισμού εφόσον συνδέεται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο.
§ Στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, εφόσον συνδέονται με το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο.
§ Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία.
§ Κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος.
§ Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
§ Ανάπτυξη και πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων, πιστοποίηση και τυποποίηση προϊόντων / υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών και κανονισμών, πιστοποίηση .
§ Ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων & εφαρμογών.
§ Αύξηση της εξωστρέφειας / εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων (προβολή των προϊόντων / υπηρεσιών των επιχειρήσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, στοχευμένες ενέργειες προώθησης - επέκτασης σε νέες αγορές, κλπ.).
§ Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος (όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας, μεταφοράς τεχνολογίας, διείσδυσης σε νέες αγορές και χρήσης νέων τεχνικών marketing, καθώς και συμβουλές για αγορά, προστασία και εμπόριο δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, χρήσης προτύπων και συμφωνίες για άδειες εκμετάλλευσης).
§ Εξειδικευμένες λειτουργικές δαπάνες ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του κοινού επιχειρηματικού σχεδίου.
§ Δαπάνες οργανωτικής και διαδικαστικής καινοτομίας (άρθρο 29 του ΕΚ 651/2014).
§ Εκπαίδευση Προσωπικού σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος (Αξιοποίηση Ρήτρας Ευελιξίας -χρηματοδότηση δράσεων τύπου ΕΚΤ).
§ Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα επιτρεπόμενα ανά Περιφέρεια όρια και τις επιλογές προτεραιότητας που θα τεθούν.
Το προτεινόμενο συνολικό ύψος επενδυτικών σχεδίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 1.000.000,00 Euro έως 4.000.000,00 Euro κλιμακούμενο ανάλογα με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στην κάθε αλυσίδα αξίας -επενδυτικό σχέδιο.

2. ΔΡΑΣΗ: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΜΕ»

Η δράση «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» παρέχει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτύξουν - ισχυροποιήσουν τις απαραίτητες εταιρικές δομές και προϋποθέσεις για την στήριξη εξωστρεφούς προσανατολισμού.

Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων (ΜμΕ), τόσο μεταποιητικών όσο και πολλών άλλων οικονομικών κλάδων επιχειρήσεων, που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειας τους, της συμμετοχή του σε περιφερειακές και διεθνείς αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά, ενσωματώνοντας πλήρως τις πολιτικές, τους στόχους και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΠΑνΕΚ.

Εκτός από τον μεταποιητικό κλάδο, στα πλαίσια του προγράμματος θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα και επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας, των κατασκευών, των δημιουργικών βιομηχανιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του περιβάλλοντος, της πληροφορικής και του χονδρεμπορίου, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα οικονομικών δραστηριοτήτων των 8 τομέων εθνικών προτεραιοτήτων (εκτός του Τουρισμού).

Ο σχεδιασμός της δράσης αποσκοπεί:
Ø Στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας.
Ø Στην αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας ευκαιρίας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ενίσχυση των προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων να σχηματίσουν συνεργατικούς σχηματισμούς με στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακας για την υποστήριξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων.
Ø Στην ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργιών βιομηχανίας - εμπορίου - υπηρεσιών και δεσμών συνεργασίας Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την παροχή ενισχύσεων στους (8) τομείς εθνικής προτεραιότητα κατά τρόπο συμβατό και συμπληρωματικό με τους άξονες περιφερειακών ενισχύσεων και τις επιλογές των Περιφερειών στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης.
Ø Στον αναπροσανατολισμό των επιχειρήσεων σε οργανωτικές και λειτουργικές δομές ευελιξίας και προτρέπει στην ανάπτυξη μορφών επιχειρηματικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Ø Στην αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην ευρωπαϊκή αγορά και στις διεθνείς αγορές.
Ø Στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση του εκπαιδευμένου έμψυχου δυναμικού στην Ελλάδα.

 

 

Read more: http://www.newsbomb.gr

Επίδομα θέρμανσης – Ποιοι οι δικαιούχοι και τι πρέπει να γνωρίζουν


Επίδομα θέρμανσης – Ποιοι οι δικαιούχοι και τι πρέπει να γνωρίζουν

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία θα λάβουν και φέτος επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το συνολικό ποσό θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο και κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ίδιο με εκείνο της περιόδους 15/10/2015 έως 30/04/2016.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στα χαρτιά, αφού από τις 15 Οκτωβρίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα:

-Aγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000.

-Έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.


Read more: www.newsbomb.gr

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από όλα τα Ταμεία

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από όλα τα ΤαμείαΠότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από όλα τα Ταμεία

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου

Δημόσιο: Στις 27 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη.
ΙΚΑ: Στις 27 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη.
ΝΑΤ και ΚΕΑΝ: Στις 31 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα.
ΟΑΕΕ: Την 1 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη
ΟΓΑ: Την 1 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη
ΕΤΕΑ: Στις 2 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι επικουρικές.


Read more: www.newsbomb.gr

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν το έξτρα «χαράτσι» έως και 20% - Πώς να ελέγξετε τα εκκαθαριστικά σας

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν το έξτρα «χαράτσι» έως και 20% - Πώς να ελέγξετε τα εκκαθαριστικά σας

Δεκατρείς νέους κωδικούς-κλειδιά με βάση τους οποίους η Εφορία έχει υπολογίσει το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016 και ειδική επισήμανση για κενά και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων περιέχουν τα νέα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά που έχει αποτυπώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη δήλωση συμφωνούν με την πραγματική ταυτότητα των ακινήτων τους και τα εμπράγματα δικαιώματα. 

AdTech Ad

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς φέτος για πρώτη φορά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχει στήλη με την αξία της γης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση την οποία προκύπτει ο κύριος ή και ο συμπληρωματικός φόρος.

Ακόμα πιο πικρό θα είναι το ποτήρι του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα και έως τώρα είχαν έκπτωση στο φόρο.

Ο ληστρικός και άδικος φόρος αντί να καταργηθεί, φέτος πέφτει πιο βαρύς τελικά σε περίπου 60.000 ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Έτσι, τα εκκαθαριστικά, τα οποία θα εκδοθούν την προσεχή Δευτέρα, θα είναι πολύ πιο οδυνηρά για όσους έχουν ακίνητα ξενοίκιαστα.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα πιο τσουχτερός, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Μάλιστα οι συντελεστές φόρου θα είναι αυξημένοι από 15-200% για τις περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται φέτος και στα αγροτεμάχια.Read more:
 www.newsbomb.gr

Αλεξιάδης: Έρχεται η οικειοθελής δήλωση εισοδημάτων για το πλαστικό χρήμα


Αλεξιάδης: Έρχεται η οικειοθελής δήλωση εισοδημάτων για το πλαστικό χρήμα

 

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις για χρέη στις εφορίες» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όταν ο ίδιος μιλά για τις 100 δόσεις μιλά για τα χρέη στις εφορίες και όχι για άλλα υπουργεία.

Ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι από τον Οκτώβριο του 2015 υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ΠΟΛ. 1226, που στην σελίδα 8 αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δίνεται η δυνατότητα για κάποιους πολίτες που έχασαν την ρύθμιση λόγω κάποιων προβλημάτων να επανενταχθούν.

AdTech Ad

Όσοι δεν πληρώνουν βγαίνουν από τη ρύθμιση είπε ο κ Αλεξιάδης και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει 10 δόσεις δεν μπορεί να επανενταχθεί.

Τόνισε πως σκοπίμως επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί σύγχυση και υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημείωσε πως ανάλογη πρακτική με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχασαν τη ρύθμιση ξεκίνησε να εφαρμόζει και ο ΟΑΕΕ.

Σε ότι αφορά τα έσοδα όπως και οι επιστροφές φόρων, είπε ο κ Αλεξιάδης είναι πάνω από τους στόχους και «θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη».

Επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και όπως είπε θα διαψευσθούν όσοι έλεγαν και έγραφαν ότι τα κρύβουν ενόψει της ΔΕΘ.

Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, αν και ο στόχος των εσόδων θα παραμείνει στα 2,65 δισ.

Πάντως, τόνισε ότι με τον νόμο του Μαΐου μεταφέρθηκαν βάρη σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν αρκετές αδικίες που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει, όπως και σε άλλους φόρους. «Θέλουμε να αλλάξουμε πολλά, αλλά δεν μπορούμε όλα μαζί». Επέκρινε τη ΝΔ ότι κρύβει από που θα κόψει δαπάνες - διερωτώμενος εάν θα κοπούν από την Παιδεία και την υγεία- και είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για την υπερφορολόγηση αφού οι φόροι για τα ακίνητα το 2010 ήταν 600 - 700 εκ. και έφθασαν κατά την διακυβέρνησή τους τα 2,65 δισ.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι για την φοροδιαφυγή θα έλθουν σύντομα τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδήματων που είχαν αποκρυβεί με ισχυρά κίνητρα και εκείνο για την χρήση πλαστικού χρήματος σημειώνοντας πως είναι νομοσχέδια που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.Read more: http://www.newsbomb.gr

Capital Controls: Τι ισχύει για το όριο ανάληψης - πότε μια κατάθεση θεωρείται «νέο» χρήμα

Capital Controls: Τι ισχύει για το όριο ανάληψης - πότε μια κατάθεση θεωρείται «νέο» χρήμα

 

Με τα νέα δεδομένα επί των ορίων των capital controls οι νέες καταθέσεις θεωρούνται «νέο» χρήμα και η ανάληψή τους είναι ελεύθερη.

Κάθε ποσό που κατατίθεται πλέον στις τράπεζες θεωρείται νέο χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψη στο σύνολό του, χωρίς να υπόκειται στον «κόφτη» των 420 ανά εβδομάδα ή 840 ανά δεκαπενθήμερο. Το ύψος της ανάληψης, δηλαδή, εξαρτάται από τη νέα κατάθεση, είτε πρόκειται για 100, 1.000 ή 10.000 ευρώ κ.λπ.

AdTech Ad

Κατάθεση νέου χρήματος μπορεί να γίνει τόσο στο γκισέ όσο και στο ATM. Ανάληψη, όμως, πέραν του ορίου των 420 ή 840 ευρώ, μπορεί να γίνει μόνο από τα γκισέ των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για τις νέες καταθέσεις δεν χρειάζεται καινούργιος λογαριασμός και χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε υφιστάμενος.

Τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών διαχωρίζουν αυτόματα το παλαιό και το νέο χρήμα, ανάλογα με το πότε και σε ποια μορφή μπήκε κάθε ποσό.

Οι αναλήψεις νέου χρήματος δεν υπολογίζονται στο πλαφόν αναλήψεων των 420 ή 840 ευρώ.

Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι ως νέο χρήμα δεν υπολογίζονται ποσά από μισθοδοσία και συντάξεις.

Αναφορικά, τέλος, με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, το ποσοστό των χρημάτων που μπορεί κάποιος να σηκώσει αυξάνεται από το 10% στο 30%.

 

Capital Controls: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για «χαλάρωση»

Από το Σάββατο 30/7 θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15νθημέρου. Οι καταθέτες δηλαδή έχουν τη δυνατότητα από μεθαύριο 30 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 12 Αυγούστου, να κάνουν ανάληψη έως και 840 ευρώ.

Εάν δεν πάρουν αυτά τα χρήματα, το όριο δεν προστίθεται στο επόμενο διάστημα της σωρευτικής ανάληψης.Read more:
www.newsbomb.gr

Ποιοι χάνουν την απαλλαγή ή την έκπτωση απο τον ΕΝΦΙΑ με νέα ρύθμιση ΕΝΦΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΚΟΙ 13/07/2016 - 16:29 Αξιολόγηση:4 1 2 3 4 5 (2 ψήφοι) Ποιοι χάνουν την απαλλαγή η την έκπτωση απο τον ΕΝΦΙΑ με νέα ρύθμιση Ποιοι χάνουν την απαλλαγή η την έκπτωση απο τον ΕΝΦΙΑ με νέα ρύθμιση

www.dikaiologitika.gr

Λήγει η μικρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Ως τις 25 Ιουλίου η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα
 
Λήγει η μικρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
 
Λήγει σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και τη σε μία εβδομάδα, Δευτέρα 25 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση: 

«Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.

Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

1)      Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

2)      Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.»

 

Πηγή:http://www.tovima.gr

Ποιοι χάνουν την απαλλαγή ή την έκπτωση απο τον ΕΝΦΙΑ με νέα ρύθμιση

www.dikaiologitika.gr

ΟΓΑ: Πότε θα καταβληθεί η β’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων

ΟΓΑ: Πότε θα καταβληθεί η β’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της δεύτερης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ ξεκίνησε, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ελέγξουν τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβληθεί περίπου 550.000 αιτήσεις Α21 και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο έλεγχος τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από τον ΟΓΑ κοντεύει να ολοκληρωθεί, ώστε ως τα τέλη Ιουλίου το αργότερο να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων ΟΓΑ β' δόση 2016 (μαζί με την μισή 1η δόση 2016 που δεν δόθηκε στις 20 Απριλίου 2016).

Εκτιμάται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα χρειαστεί να εκταμιεύσει ένα ποσό από 150 ως 180 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, αλλά και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Πηγή: http://www.cnn.gr

Ποιοι χάνουν την απαλλαγή ή την έκπτωση απο τον ΕΝΦΙΑ με νέα ρύθμιση

www.dikaiologitika.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τέλη κυκλοφορίας 2017: Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τέλη κυκλοφορίας 2017: Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Στην τελική ευθεία έχει μπει η επεξεργασία σεναρίων για τα τέλη κυκλοφορίας που πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος για να έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους το 2017.

Αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με στόχο να αυξηθεί ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν και να μαζευτεί «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.

AdTech Ad

Η επιτροπή για τα τέλη κυκλοφορίας, ετοιμάζει νέο τρόπο υπολογισμού με βάση του ρύπους ακόμη και για παλαιότερα οχήματα από αυτά που ισχύει αυτό σήμερα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.

Η πρόταση για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει τον υπολογισμό με βάση τους ρύπους για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2007, έτσι ώστε να προκύψουν μειώσεις για τα οχήματα ηλικίας έως δέκα ετών μεγάλου κυβισμού, και αυξομειώσεις για τα μικρότερου κυβισμού.

Μια εκ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η καθιέρωση αυτοκόλλητου το οποίο θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Το αυτοκόλλητο θα περιλαμβάνει και ειδικό «τσιπάκι» με πληροφορίες για ασφάλιση και ΚΤΕΟ και θα είναι δωρεάν για τα οχήματα με ελληνικές πινακίδες.

Το αυτοκόλλητο θα υποχρεωθούν να λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα καταβάλλοντας αντίτιμο, ανάλογα με το χρόνο που το όχημα θα κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους.

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    
Tηλ.:  210-3332553/4 
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr
 
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016
 
Δελτίο Τύπου
 
Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων. 
 
Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία. 
 
Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
 
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

 

 Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότεραwww.taxheaven.gr

Ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας - Ε.Ε.

 

brexit

Σε ένα ιστορικής σημασίας αποτέλεσμα οδήγησε το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπερίσχυσε το Brexit με ποσοστό 52%, καθιστώντας την Γηραιά Αλβιώνα την πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

πηγή:www.capital.gr

 

ΟΓΑ – Οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν – Ποιοι οι δικαιούχοι

ΟΓΑ – Οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν – Ποιοι οι δικαιούχοι

 

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, θα καταβληθούν σε 12.984 δικαιούχους οικογενειακά επιδόματα (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν, έως 11-4-2016, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ.

AdTech Ad

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΓΑ, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσόν των 10.211.706 ευρώ.

Χρήσιμες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), όπου υπάρχει η ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΓΑ, στην ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», στο πεδίο « Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων».Read more:www.newsbomb.gr

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εστίες ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εστίες

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μετά από εξέταση των υποβληθέντων εμπρόθεσμα αιτήσεων στέγασης προπτυχιακών φοιτητών από Β’ έτος σπουδών έως πτυχίο(ν+2), οι παρακάτω φοιτητές (ακολουθεί συνημμένος πίνακας) είναι δικαιούχοι στέγασης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στις φοιτητικές εστίες του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.Όσοι φοιτητές διέμεναν κατά την προηγούμενη χρονιά και είναι δικαιούχοι και για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 θα παραμείνουν στα ίδια δωμάτια (αφορά μόνο όσους διαμένουν ήδη σε μονόκλινα) αφού από 1-9-2016 έως και 30-9-2016 ανανεώσουν το δικαίωμα παραμονής τους τακτοποιώντας και τις οικονομικές εκκρεμότητές τους (μεταφορά εγγύησης στην καινούργια χρονιά). Για την διαδικασία αυτή θα απευθύνονται στο Λογιστήριο (παραπλεύρως του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής). Οι παραπάνω ενέργειες θα πραγματοποιούνται από τους φοιτητές με την επίδειξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας. 2. Όσοι φοιτητές είναι δικαιούχοι στέγασης για πρώτη φορά θα παραλάβουν το δωμάτιό τους από 1-10-2016 και μετά την αποχώρηση των παλαιών φοιτητών καταβάλλοντας 90 ευρώ (εγγύηση) νια την παραλαβή του δωματίου. 3. Όσοι φοιτητές διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Δ. Π. Θράκης από προηγούμενο έτος και οι οποίοι: α) δεν υπέβαλλαν δικαιολογητικά για το νέο ακαδημαϊκό έτος, β) απορρίφθηκαν λόγω οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων και γ) έχουν συμπληρώσει τα έτη σπουδών (4+2), δεν δικαιούνται στέγασης και καλούνται να εκκενώσουν τα δωμάτια τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

 

ΑΜΕΣΑ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ.pdf

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.pdf

πηγή: www.dikaiologitika.gr

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Τον Ιούλιο οι αιτήσεις - Από φθινόπωρο οι παροχές ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Τον Ιούλιο οι αιτήσεις - Από φθινόπωρο οι παροχές

Μέσα στον Ιούλιο και κατά πάσα πιθανότητα το διάστημα 15 – 20 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους.
Ειδικά όμως για τις πληρωμές Ιουλίου, οι δικαιούχοι που θα προκύψουν θα λάβουν οικονομική στήριξη μέσα από τα προγράμματα κατά την Ανθρωπιστικής Κρίσης (επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος), ανάλογα την περίπτωση. Ο λόγος είναι πως ο νόμος ορίζει ότι οι πληρωμές για τους δικαιούχους του ΚΕΑ ξεκινούν από τον επόμενο μήνα, από το μήνα υποβολής των αιτήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έχει γνώση το ρεπορτάζ των dikaiologitika.gr, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις τον Ιούλιο, θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών τον Σεπτέμβριο και θα αφορά το μήνα Αύγουστο. Για να μην υπάρξει «κενό» στον Ιούλιο, δόθηκε η λύση της κάλυψης μέσω των προγραμμάτων κατά της Ανθρωπιστικής Κρίσης. Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση του ΚΕΑ, έχει αποφασιστεί η συνέχιση των προγραμμάτων κατά της Ανθρωπιστικής Κρίσης έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι υπηρεσίες Πρόνοιας έχουν κοστολογήσει τη συγκεκριμένη επέκταση των προγραμμάτων στα επίπεδα των 132.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση της επιδότησης σίτισης, με πίστωση στις Κάρτες Αλληλεγγύης των περίπου 140.000 δικαιούχων, αλλά και τις επιδότησης ενοικίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι Δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι: της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για τη χορήγηση του ΚΕΑ θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών από τη στιγμή υποβολής της αίτησης ενώ θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση όπως: - Δωρεάν φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - Δωρεάν νερό - Σχολικά γεύματα στους δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια για όλα τα παιδιά                                     - Πειραματικά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου Για την ένταξη σε αυτό, λήφθηκαν υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του δικαιούχου. Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας πρέπει να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κατώφλι εισοδήματος. Δηλαδή το ένα άτομο θα λάβει 200 ευρώ το μήνα, το ζευγάρι 300 ευρώ .Το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο. Στους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

ΟΓΑ - επίδομα τέκνων: Πότε θα γίνει η πληρωμή για την 2η δόση 

 

ΟΓΑ - επίδομα τέκνων: Πότε θα γίνει η πληρωμή για την 2η δόση

 

Το δεύτερο µισό της πρώτης δόσης για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ (οικογενειακά επιδόματα), θα πληρωθεί στους δικαιούχους ταυτόχρονα με την δεύτερη δόση, η οποία είναι προγραµµατισµένη να καταβληθεί έως τις 20 Ιουλίου.
Ο ΟΓΑ ευελπιστεί ότι θα είναι έτοιμος να πληρώσει τα οικογενειακά επιδόματα λίγες µέρες νωρίτερα και τα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εως τις 15 Ιουλίου, αν και αυτό θα κριθεί γενικότερα από την κατάσταση της ρευστότητας του κρατικού «κορβανά». Ο Οργανισμός προτίθεται να αξιοποιήσει το σύνολο των αιτήσεων Α21 που θα υποβληθούν µαζί µε τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε µια ταυτόχρονη καταβολή του υπολοίπου της πρώτης δόσης µαζί µε τη δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων. Υπενθυµίζεται ότι, η καταβολή της α’ δόσης έγινε στις 22 Απριλίου, αλλά μισή για περίπου 701.000 δικαιούχους, αφού δόθηκαν 70 εκατ. ευρώ από τα 140 εκατ. ευρώ, που απαιτούνταν για το σύνολο της δόσης . Στην περίπτωση που υποβληθούν έγκαιρα τα έντυπα Α21, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ πρόκειται να εγκρίνουν όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων, στις οποίες θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ανέρχεται από 13 έως 40 ευρώ το µήνα και ανάλογα µε τον αριθμό των τέκνων καθώς και με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα τα πολυτεκνικά επιδόματα ανέρχονται σε 500 ευρω ανα παιδί.

πηγή www.dikaiologitika.gr

ΕΣΠΑ: Πώς ο επενδυτής γλιτώνει τις εγγυητικές

Πώς θα λειτουργήσει ο escrow account για το ΕΣΠΑ και ποια διαδικασία ακολουθείται για την εκταμίευση των χρημάτων. Ποιοι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση, ποιος καλύπτει το λογαριασμό. Τι γίνεται σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων από το δικαιούχο.
 
ΕΣΠΑ: Πώς ο επενδυτής γλιτώνει τις εγγυητικές
 

Σημαντική διευκόλυνση ως προς της ρευστότητά τους, θα έχουν όσοι υπαχθούν στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, καθώς θα μπορούν να καλύπτουν το πρώτο και δύσκολο μέρος της χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων, μέσω του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account).

Για τη σύσταση και λειτουργία του Λογαριασμού, τον οποίο θα διαχειρίζεται τοΤαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ήδη υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση για τους όρους λειτουργίας του από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, ενώ απομένει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Οικονομίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ).

Στη συνέχεια, για κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα υπάρχει η αντίστοιχη πίστωση του Λογαριασμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Δηλαδή, όλα τα ποσά που θα διαχειρίζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη λειτουργία του Λογαριασμού, θα προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αποτελεί έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους του, πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

Όπως προαναφέρθηκε, δικαίωμα χρήσης του Λογαριασμού, θα έχουν αποκλειστικά όσοι υπαχθούν στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Σε πρώτη φάση, η ενεργοποίηση του Λογαριασμού θα γίνει με τους υπαχθέντες στις δράσεις επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Η χρήση του escrow account από του δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων δεν είναι υποχρεωτική. Στον κάθε δικαιούχο, δίνεται η δυνατότητα είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της προκαταβολής η οποία μπορεί να ανέλθει στο 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης, είναι η κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από πιστωτικό ίδρυμα. Για να λάβει ο επενδυτής (την εγγυητική επιστολή), θα πρέπει να έχει ανάλογες καταθέσεις, ή να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία. Και οι δύο προϋποθέσεις, είναι δύσκολες στις παρούσες συνθήκες. Οπότε, η πλέον ενδεδειγμένη εναλλακτική, είναι η χρήση του escrow account.

Πως ανοίγει ο Λογαριασμός

Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής ενός δικαιούχου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του escrow account. Ειδικότερα, μετά από αίτημα του επενδυτή, ανοίγεται ειδική ονομαστική μερίδα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πως γίνεται η εκταμίευση

Για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης, ο δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου (καθορίζεται από τον εκάστοτε Οδηγό Εφαρμογής του χρηματοδοτικού προγράμματος) θα πρέπει να υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης - καταβολής των εξόδων του, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφλημένα τιμολόγια. Το μη εξοφλημένο ποσό των τιμολογίων, θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό.

Ωστόσο, ο δικαιούχος υποχρεούται να έχει εξοφλήσει πλήρως τον ΦΠΑ, (δεν είναι επιλέξιμος προς χρηματοδότηση) την τυχόν ιδιωτική συμμετοχή και την τυχόν μη επιλέξιμη δαπάνη). Δηλαδή, τα τιμολόγια που θα προσκομίσει πρέπει να αφορούν δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση

Διευκρινίζεται ότι στα προγράμματα όπως π.χ η ενίσχυση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητα που το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 100%, δεν απαιτείται τα τιμολόγια να είναι μερικώς εξοφλημένα. Αρκεί μόνο η πληρωμή του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Μετά από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τα αρμόδια για την επαλήθευση όργανα του Φορέα Διαχείρισης, δίνεται εντολή στο Ταμείο, να αποδεσμεύσει - εκταμιεύσει από το λογαριασμό του δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάθε παρόχου - προμηθευτή του δικαιούχου και για λογαριασμό του και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης. Δηλαδή, τα χρήματα, δεν πάνε στον δικαιούχο, όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, αλλά απ' ευθείας στους προμηθευτές του.

Στη συνέχεια η εντολή αποστέλλεται σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή από το Φορέα Διαχείρισης στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς, που τηρούν οι πάροχοι - προμηθευτές του δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα. Η εντολή πληρωμής περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία του δικαιούχου, του παρόχου - προμηθευτή (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ), αριθμός τιμολογίου, κωδικό έργου και το ποσόν της πληρωμής.

Η ελεγκτική διαδικασία

Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης τηρεί την εντολή και σε έντυπη μορφή στο αρχείο του. Στη συνέχεια, το Ταμείο συνδέεται με το ΠΣΚΕ, έτσι ώστε να καταχωρεί κάθε φορά την πληροφορία της πληρωμής του παρόχου - προμηθευτή του δικαιούχου και να ενημερώνει σχετικά το Φορέα Διαχείρισης.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, η έκθεση επαλήθευσης οριστικοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις προσκλήσεις της κάθε δράσης και δηλώνεται η δαπάνη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ).

Κατά την τμηματική χρηματοδότηση των λογαριασμών των δράσεων του Ταμείου διενεργείται από το Φορέα Διαχείρισης έλεγχος των παρακάτω δικαιολογητικών:

α. Αναλυτική κατάσταση καταβληθεισών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο.

β. Αντίγραφα τραπεζικών αποδεικτικών συναλλαγής των παραπάνω καταβληθεισών χρηματοδοτήσεων ή λογιστικών παραστατικών που πιστοποιούν την μεταφορά ολοκλήρου του ποσού της εντολής.

γ. Αντίγραφο κίνησης του Ανοικτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού

δ. Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του επιτρεπόμενου ποσοστού προκαταβολής, του ορίου της εκάστοτε εγκεκριμένης πίστωσης και του διαθέσιμου ποσού του έργου, αντίγραφα των αιτημάτων χρηματοδότησης (προκαταβολής ή της τμηματικής).

Τι γίνεται στην περίπτωση αθέτησης

Εάν ο δικαιούχος της ενίσχυσης δεν υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο έχει εγγράφως δεσμευθεί σε μέρος ή στο σύνολό του, τότε το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει το ποσό που χορηγήθηκε ωςαχρεωστήτως καταβληθέν. Την ανάκτηση του ποσού, αναλαμβάνει η οικεία ΔΟΥ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση χορήγησης προκαταβολής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με τη χρήση του escrow account, θα μειωθούν κατακόρυφα οι περιπτώσεις μη υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και κατάχρησης του δημοσίου χρήματος, αφού η χρηματοδότηση θα γίνεται μετά από εξονυχιστικό έλεγχο και δια μέσω του τραπεζικού συστήματος, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Τονίζουν επίσης, ότι με το νέο σύστημα, θα παταχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό η κομπίνα των υπερτιμολογήσεων και των πλαστών τιμολογίων. Μάλιστα επισημαίνουν ότι απώτερος στόχος, είναι η καταβολή των κρατικών ενισχύσεων, να γίνεται στο σύνολό τους, μέσω του escrow account.

Η σύσταση του λογαριασμού, όπως προαναφέρθηκε, ολοκληρώνεται με την υπογραφή ειδικής σύμβασης των ενδιαφερόμενων μερών, ήτοι του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (καταθέτης), του Ταμείου και του Φορέα Διαχείρισης (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης). Με τη σύμβαση αυτή θα ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Ταμείου από τη λειτουργία και διαχείριση του λογαριασμού, όπως θα εξειδικεύονται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ. αυτού, το κόστος του Ταμείου για την παροχή των υπηρεσιών του στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο δεν συνδέεται με τη συνήθη και τρέχουσα δραστηριότητά του καθώς και ο τρόπος καταβολής αυτού.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση του escrow account δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφαλειών για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού στο Λογαριασμό, θα μεταφέρονται τμηματικά, με βάση την πρόοδο των πληρωμών των πράξεων ή με τη μορφή της προκαταβολής, οι εγκεκριμένες πιστώσεις του αντίστοιχου έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη συνέχεια θα κατανέμονται στους δικαιούχους.

πηγή: www.euro2day.gr

 

 

 

        

 

 

Τι θα ζητήσει ο ΣΕΒ από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

 
Στην Αθήνα την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν για επαφές με την πολιτική ηγεσία και ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Τι ζητούν οι βιομήχανοι από τον Γιούνκερ για φόρους και επενδύσεις. Τι θα πει ο Θεόδωρος Φέσσας.
 
Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη *Τι θα ζητήσει ο ΣΕΒ από τον πρόεδρο της Κομισιόν
 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 12:00 μ.μ. με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συνάντησή τους, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως ο κ. Γιούνκερ θα παραστεί και θα μιλήσει στην αυριανήγενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ο ΣΕΒ θα επισημάνει ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες ενώ χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη γενική συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης».

Στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην απογευματινή εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Φέσσας αναμένεται να κάνει τρεις επισημάνσεις:

Πρώτον, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ούτε με δανεικά, ούτε μόνο με ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν σε μία χώρα που έχει σχέδιο, στόχους και εργαλεία. Προπάντων όμως χρειάζεται συνεργασία.

Δεύτερον, ότι «όλοι μαζί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κράτος, φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να χαράξουμε μια στρατηγική, που θα συνδυάζει στόχους και δυνατότητες και θα αξιοποιεί όλους τους πόρους στο ανθρώπινο δυναμικό, στις επιχειρήσεις και στους δημόσιους φορείς. Μια στρατηγική που θα εντοπίζει προβλήματα, εμπόδια και δυσκολίες και θα προτείνει λύσεις».

- Και τρίτον ότι: «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουμε κάτι να προσθέσουμε, όταν λειτουργούμε εποικοδομητικά. Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη χάραξη μιας κοινής πορείας για να επιλυθεί το μεγαλύτερο ίσως, πρόβλημα της χώρας: Η έλλειψη εμπιστοσύνης. Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, δεν μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται το κράτος και η κοινωνία δεν εκτιμά τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Χτίζοντας εμπιστοσύνη θα απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης, ο ΣΕΒ θα παρουσιάσει εκτενή μελέτη με 124 «Προτάσεις Πολιτικής για Eπενδύσεις, Aνάπτυξη και Δουλειές» η οποία διαρθρώνεται σε 14 άξονες: Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση, Ενθάρρυνση Παραγωγικών Επενδύσεων, Μείωση Ενεργειακού Κόστους, Προώθηση Ψηφιακών Επικοινωνιών, Επιχειρηματική Εξωστρέφεια, Φορολογική Δικαιοσύνη, Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Λειτουργικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, Εποπτεία Αγοράς και Κανόνες στον Ανταγωνισμό, Σύγχρονο Σύστημα Αδειοδότησης, Δομές Ποιότητας για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας, Ποιοτική και Ταχεία Απονομή Δικαιοσύνης, Καλή Νομοθέτηση και Ρυθμιστική Διοίκηση, Περισσότερες και Καλύτερες Θέσεις Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

Αύριο θα γίνουν επίσης εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Το ΔΣ πρόκειται να προτείνει την ανανέωση της θητείας του προέδρου Θ. Φέσσα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ενώ νέα μέλη στο ΔΣ αναμένεται να εκλεγούν οι Μιχάλης Τσαμάζ (Όμιλος ΟΤΕ), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Ηρώ Αθανασίου (UNILEVER Ελλάς/Κύπρου), Νέλλη Κάτσου (Pharmaten) και Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ).

 πηγή: www.euro2day.gr